enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2863
EURO
37,1129
ALTIN
3.067,83
BIST
9.023,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Çok Bulutlu
14°C
Pazar Hafif Yağmurlu
15°C

‘İlaçlar etken maddesiyle reçete edilmeli’

Ankara Eczacı Odası Başkanı Süleyman Güneş, eczacılık alanında yaşanan sorunların engellenebilmesi için ilaçların, markası ile değil etken maddesiyle reçete edilmesi, eczacılık fakültelerinin kontenjanlarının azaltılması ve zayıflatma gibi etkisi olduğu belirtilen ürünlerin Sağlık Bakanlığından izin alınarak satışa arz edilmesi gerektiğini söyledi.

‘İlaçlar etken maddesiyle reçete edilmeli’
Advert
17.10.2020 10:52
484
A+
A-

Güneş, Odanın Konferans Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında eczacılık alanında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Emekli hekimlere ilave ödeme yapılması ve hekimlere fiili hizmet zammı verilmesini içeren torba kanunda eczacılarla ilgili düzenlemenin yer almadığını belirten Güneş, “Sağlık çalışanlarının emekli maaşını artıran 4. maddede hekim ve diş hekimlerine yer verilirken, kamu eczacılarımız bu kapsama alınmadı. Karara saygı duyuyoruz fakat kamu eczacılarımızın hak ettikleri emeklilik düzenlemesi için çalışmalarımıza devam edeceğiz.” diye konuştu. Eczacılık alanındaki en önemli sorunlardan birinin de eczacılık fakültesi kontenjanları ve sayılarındaki artış olduğunu ifade eden Güneş, ÖSYM verilerine göre bu yıl 2 bin 618 öğrencinin fakültelerden mezun olduğunu ve mezunların işsizlik problemiyle karşı karşıya kaldığını belirtti. Fakülte sayısının artmasıyla eğitim kalitesinin düştüğü eleştirisinde bulunan Güneş, mezunlara “yardımcı eczacılık” yapma zorunluluğu getirildiğini anımsattı. Bu uygulamaya göre, yeni mezunların eczane açabilmek için bir yıl süreyle yardımcı eczacılık yapmak zorunda kaldığını ancak bunun yapılabilmesi için eczane bulmakta sıkıntı yaşandığını söyledi.

“Mezun olan ve yardımcı eczacılık yapmak zorunda olan öğrenci sayısıyla yardımcı eczacı çalıştırma zorunluluğu bulunan eczane sayısı örtüşmüyor.” diyen Güneş, ilgili kanunda tanımlanmış ücret ve sigorta bedelinin yüksek olduğunu ve bu nedenle çalışacak eczane bulunmasının güçleştiğini savundu.
Bir yıllık süreci tamamlayanların eczane açabilecek yer bulmakta da sıkıntı yaşadığını anlatan Güneş, “2012’de yürürlüğe giren yasaya göre, ilçelerde 3 bin 500 kişilik nüfusa 1 eczane açılabilmesi zorunluluğu getirildi. Bu durum, yeni eczane açılmasının önüne geçmektedir. Bunun çözümü için, eczacılık fakültelerine öğrenci alınmamasını, kontenjanların düşürülmesini ve üniversitelerin taban puanlarının yükseltilmesini öneriyoruz.” dedi.

“İLAÇLAR MARKASI İLE DEĞİL ETKEN MADDESİYLE REÇETE EDİLMELİ”

Güneş, eczanelerde yaşanan şiddet olaylarının en çok hasta ve hasta yakınlarının reçetesiz ilaç talep etmesi ya da hastaya eşdeğer ilaç verilmesi nedeniyle çıktığını söyledi. Eşdeğer ilacın ne olduğunun vatandaşlara iyi anlatılması ve bu konuda farkındalıklarının artırılması gerektiğini dile getiren Güneş, şunları kaydetti: “Eşdeğer ilaçlar piyasaya çıkmadan önce resmi makamlarca denetimden geçmektedir. Etken maddelerin birden fazla üretici tarafından üretilmesi ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Etkin miktarda etken maddeye sahip ilaçlar aynı tedavi etkinliğine sahip olmak koşuluyla üretilebilmektedir. Bunların ışığında hem ilaçta yaşanabilecek yolsuzluk hem de gereksiz ilaç kullanımının önüne geçilebilmesi için ilaçlar, markası ile değil etken maddesiyle reçete edilmeli.”

MOBİL “NÖBETÇİ ECZANE” UYGULAMASI 

Güneş, ayrıca Ankara Eczacı Odası olarak vatandaşların nöbetçi eczanelere daha kolay ulaşabilmesi için mobil bir uygulama hazırladıklarını belirterek, “Vatandaşlar, Ankara’daki tüm ilçeler ve Kırıkkale’de hizmet veren tüm eczacılara ve o gün nöbetçi olan eczanelere ulaşabilecek. IOS ve Android’e uyumlu olacak bu ücretsiz uygulamayı, ağustos ayı içerisinde hizmete sunmayı planlıyoruz.” dedi.

UZAKDOĞU MENŞEİLİ ÜRETİLEN TABLETLERE DİKKAT 

Öte yandan Güneş, zayıflatıcı, saç çıkarıcı ya da cinsel gücü artırıcı şeklinde tanıtımları yapılan ürünlere karşı uyarılarda bulundu.
Bu tip ürünlerin Tarım ve Orman Bakanlığınca ruhsat alarak piyasaya çıkarıldığını belirten Güneş, “Biz meslek örgütü olarak bu tip ürünlerin Sağlık Bakanlığından izin alarak satışa arz edilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz.” dedi.
Ankara Eczacı Odası Genel Sekreteri Mustafa Aslan da bu tür ürünlerde, ilaçlarda kullanılan bazı etken maddelere yer verilmesi durumunda sağlık sorunlarının ortaya çıkabildiğine işaret etti. Bu ürünlerin etkisinin hemen ortaya çıkabilmesi için, ilaç etken maddelerinin olması gerekenin çok üstünde kullanıldığını anlatan Aslan, “Bu ürünlerin de genellikle satışı internet üzerinden yapılıyor. Özellikle Uzakdoğu menşeli üretilen tabletlerin çok büyük bir kısmında maalesef ilaç etkin maddesine rastlıyoruz.” dedi. Aslan, sağlıkla ilgili ürünlerin kesinlikle internetten alınmaması, mutlaka eczaneye başvurulması gerektiğini vurguladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.